Word jij de nieuwe redder op het Markermeer?!
Waarom zou je redder willen worden?
Al onze opstappers geven als eerste een reden zoals: “het helpen van mensen vind ik belangrijk en het geeft mij veel voldoening”. Daarnaast geven veel van hen aan “van het water te houden”. Tot slot zijn nieuwe opstappers vaak op zoek naar een nieuwe hobby om mensen te ontmoeten.
Waar kun je nu beter het aangename varen, sociale teamwork en nuttige redden combineren als op de reddingsboot?
Wie kan er redder worden?
Voor zowel de alarmploeg als de strandploeg zoeken wij iemand die:
- een echte teamspeler is
- niet bang is voor water
- tijd en zin heeft om goed opgeleid deze belangrijke taak uit te voeren
- op vrijdagavond beschikbaar is voor de oefenavond
Voor de alarmploeg ben je bovendien iemand die:
- woont en/of werkt in de nabijheid (<10 min.) van de Grashaven
- tussen de 18 en 55 jaar jong is (bij aanvang)
- het liefst ook (onregelmatig) overdag beschikbaar is voor de oproepdienst
Woon en werk je te ver of ben je niet beschikbaar om ogenblikkelijk op een melding af te komen? Misschien is dan de strandploeg wél iets voor jou! Dus ben jij iemand die:
- ingeroosterd het water rondom Hoorn kan bewaken?
- tussen de 16 en 55 jaar jong is (bij aanvang)
Zie jij jezelf terug in één of allebei de profielen van de alarm- en strandploeg? Meld je dan aan met een mail naar vr@notwin.nl of bel/whatsapp naar 0229-313063. Twijfel je over één van deze punten? Kom dan toch in actie, meld je aan en dan kijken we samen wat er mogelijk is!
Wat wordt er van een redder verwacht?
Redder zijn op het Markermeer is niet niks. Om veilig en snel hulp te kunnen bieden aan mens, dier en materiaal is het essentieel om als team goed op elkaar te zijn ingespeeld. Het bijwonen van voldoende oefenavonden is daarom belangrijk.
Daarnaast moeten jouw vaardigheden op peil zijn. Iedere nieuwe opstapper volgt daarvoor een basiscursus. Tijdens het eerste deel van de basiscursus leer je alles over bijvoorbeeld jouw eigen veiligheid, knopen en handelingen aan boord. Daarna kun je mee als aspirant opstapper bij alarmeringen of patrouilles. Na het tweede deel van de basislessen ken je alle protocollen voor de meest voorkomende inzetten, heb je geoefend met scenario’s en ben je klaar om als volwaardig opstapper mee te gaan.
Naast het oefenen in de praktijk moet je jezelf ook theoretische kennis eigen maken. Wij bieden je daarvoor bijvoorbeeld een EHBO cursus en nautische opleidingen aan (Vaarbewijs en Marifoon). Deze opleidingen kun je in je eigen tijd volgen en (online) oefenen.
Wie kun jij gaan helpen en redden?
De reddingsacties die wij uitvoeren zijn zeer divers. Veel hulpverleningen komen voort uit materiaal pech bij schepen. Daarnaast komen we in actie voor medische ongevallen van zwemmers en opvarenden of ter assistentie van de ambulance in de havens. Tot slot worden we ingezet voor vermissingen van boten of personen in samenwerking met de kustwacht en politie.
Wanneer ben je als redder inzetbaar?
Alarmploeg
Onze alarmploeg kan 24/7 worden opgeroepen om mensen in nood te redden. Wanneer onze acties plaats vinden is nooit te voorspellen. Door middel van een beschikbaarheidssysteem houden we bij of er genoeg bemanning is. Iedere opstapper houdt daarvoor zijn of haar eigen agenda bij. Veel van onze vrijwilligers moeten doordeweeks overdag naar hun werk (of studie) buiten Hoorn, vooral voor die momenten zijn wij daarom opzoek naar versterking.
Strandploeg
De strandploeg is binnen het watersportseizoen op zaterdag- en zondagmiddag preventief op het water aanwezig. Iedere opstapper geeft aan wanneer hij/zij zou een dienst zou kunnen draaien. Redders worden vervolgens ingedeeld.
Ook hier is het onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren. De ene middag zit je gezellig op de post en zijn alle watersporters rondom Hoorn veilig. De andere middag blijf je in de weer van de ene naar de andere actie.
Hoe word jij ook redder?
Stuur een mailtje naar vr@notwin.nl of bel/whatsapp naar 0229-313063 en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je uit te nodigen op de reddingspost!